Tillbaka

Välkommen till Sippolas kennel

Start
Aktuellt
DW 1960-2012
DW > 2013
Vildsvinsjaktprov
Skydd utrustning
Kullar
Fotoalbum
Arkiv
Om oss
Kontakt
Stambok
Äldre nyheter
Reportage Jakt Vapen


 
Några priser,de många svenska plaketterna saknas 
Vi bor på Linderödsåsen, ganska mitt i Skåne. Här äger vi en skogsfastighet. Förutom hundar så har vi Highland cattle, häst,biodling,fasaner och höns. Deras uppgift är att beta,pollinera och sprätta så marken inte växer igen.
 Skogshonung
 
Vi har hundarna till jakt enbart och vid behov - en liten uppfödning.Det är inte alla år vi har valpar. När vi har valpar så vill vi placera dem hos andra jägare som jagar mycket. Det är ett krav att man jagar mer än genomsnittet. Vi tror inte att hundarna kan utvecklas och må bra om de inte får göra det som de är programmerade till. Är man intresserad av att starta på jaktprov så är det bra och roligt men det viktiga för oss är att hunden och jägaren har ett bra jaktliv och fungerar ihop. Det är i den praktiska jakten det måste fungera.
Vi är utbildade jakthundsinstruktörer i flera steg på 1980-talet på Öster-Malma och Hundskolan i Sollefteå.Vi har sysslat mycket med mentaltester,problemhundar m.m. Den handfasta utbildningen på hundskolan gav en bra grund att stå på när man lever med hundar som vi gör.
  1980
Hunddjuret är intressant att leva och arbeta med.Egenskaperna som styr beteendet är alltid spännande. Man blir aldrig full lärd.Vi lever i flock med våra hundar. Vi har båda könen och de är i olika åldrar. Vi upplever att gruppdynamiken som det skapar ger en bra bild av hur hundar fungerar och är lärorikt. Hos oss får hundarna vara hundar. Med en vänlig auktoritet fostras hundarna.
Vi är beroende av att hundarna fungerar alla jaktdagar. Vi jagar mycket gris och det är krävande för hundarna mentalt.Därför växlar vi mellan individerna så de inte blir för uttröttade och skaderisken blir för stor.Skadad blir de ändå men man kan som jägare ligga steget före.Dessutom är det viktigt att pass skyttarna kan lita på att det är pigga hundar som jobbar när vi är med. Vi tycker det är "dålig stil" att ställa upp med slutkörda hundar när folk betalat mycket för sin jaktupplevelse.
Vi har lång erfarenhet av föreningsarbete inom olika hundklubbar. Vi var med och startade Svenska Wachtelhundklubben 1987, vi var pionjärer och vi var verksamma inom klubben under lång tid. SWK utvecklades från en liten intresseförening för rasen till egen specialklubb med många medlemmar.
Redan från start infördes jaktprov enligt tysk modell och de har följt den tyska moderklubbens förändring av proven men anpassats efter våra svenska förhållanden med lagar och regler samt vad medlemmarna önskat och det har varierat genom åren. Många olika viljor,åsikter har kommit och gått. I en demokratisk förening är detta viktigt och för utvecklingen framåt.
 Domarsamtal 2001.Kienle,Kalling,Hanke
Vi som var aktiva i SWKs begynnelse kom huvudsakligen från de drivande raserna,många jagade mer än genomsnittet och det påverkade säkert, den praktiska skogsjakten på allt vilt var fundamental. Medlemmarna kom också de från de drivande raserna i början.
Vi har varit med och utvecklat jaktprovs-och avelsverksamheten,stabiliserat klubben så att den, när vi drog oss tillbaka var väl rustad. Klubben och rasen kommer säkert att förändras i takt med att övriga hund och jakt Sverige förändras. Hundar idag är familje-sport-tävlingshundar mycket mer än tidigare.Jakthundar tappar mer och mer "mark" tyvärr och den praktiska jakten är idag mer ifrågasatt och inte självklar för alla.Det kommer säkert att påverka rasen på sikt. Tyvärr en utveckling som vi kände att vi inte kunde hindra. Vi arbetar vidare i mycket liten skala för den robusta, drivande, skarpa genuina wachtelhunden som vi känner sedan 60-talet.   
Kanske är det en generationsfråga hur man ser på naturen,jakten och därmed hundarna. I vårt liv har jakten varit en naturlig del av livet alla dagar om året. Vi har valt att leva med, i och av naturen och jakten är den naturligaste och miljövänligaste alternativet långt från köttfabriken eller monokulturer. Hundarna är vårt arbetsredskap som vårdas och utbildas till ett givet syfte.
Vi är domare av rasens alla jaktprov - en rolig och givande syssla om man som vi är intresserad av jakt och hundarbete.
Man måste jaga mycket för att kunna fungera som domare anser vi. Man måste kunna omsätta vad som krävs från jaktligt håll när man ser olika beteenden. Kunna förstå helheten,olika typer av agerande och om det är bra eller inte. 
Varför har vi valt Wachtelhunden? Alla raser har förtjänster och vi har haft olika raser genom åren men just nu fungerar Wachtelhunden bäst för vårt sätt att jaga.Det är den drivande hunden som är vår bas. Vi är inga rasfanatiker!
Vi uppskattar jaktsättet hos rasen, en självständig men ändå samarbetsvillig hund.Vi föredrar en hund som själv söker ut och tar upp vilt och driver med bra skall som även ett bullerskadad öra kan höra. Som själv reder ut löporna utan vår hjälp.Som söker igenom tätningarna själv utan vårt stöd.Som har modet och skärpan att resa vildsvinen eller spränga grupper utan att behöva vårt stöd i alla lägen. Som har förstånd att avbryta jakten när viltet sträcker iväg och återvända och ta upp igen.Stor jaktlust som är kontrollerbar. Självständig,effektiv och pålitlig.En hund med medfödda egenskaper som vi på ett enkelt sätt kan forma till en välfungerande jaktkompis.
Numera är det vildsvin och hjort som dominerar vår jakt. Redan i slutat av 80-talet dök de första grisarna upp på vår jaktmark och de ökade snabbt. Efter jakt och utbildningsresor på 90-talet till Tyskland så lärde vi oss det tyska sättet att jaga,respektera och förvalta vildsvin. Vi förstod tidigt att vildsvinen skulle öka även i vårt land.Intresset för grisjakt och vad som krävdes av hundarna fanns inte uttalat bland rasintresserade i vårt land och det var svårt att få gehör för detta i hundsammanhang så vi gjorde som alltid, vi gick vår egen väg...  
Vi har startat på många jaktprov under åren och följt andras hundar på prov både i Sverige och Tyskland. Dock ser vi jaktproven som en liten del och vi ser till helheten hos hunden snarare än poäng. Vi är inga tävlingsmänniskor eller fundamentalister utan pragmatiker och bedömer hundens totala arbets bild vid den praktiska jakten.

Kalif v Fürstenweiher,Strolch kallad, ägd av Fritz Hanke, var en otroligt imponerande hund av den gamla västtyska stammen(se fotoalbum). Det var en fröjd att se honom jaga vildsvin.Ingen hund man gosade med...Första jakten med honom,1988, så sökte han ut i lagom tempo och fick fatt i grisar som han jobbade intensivt med. Som frusna nordbor van att sitta på dryga älgpass, blev vi helt imponerade av denna hund.Ingen frös längre. Har nog sällan varit så trött i skallen efter den jakten. Alla intryck av grisar och hjortar men framför allt Strolch som var helt makalös. Många bra hundar har vi jagat med sedan dess...
Vi är inga Tysklandsfanatiker som tycker att det är bättre där. Det finns mycket problem och avarter även i Tyskland. Vi ser på hundvärlden med kritiska ögon oavsett om det är i Sverige eller något annat land och sväljer inte allt med hull och hår som det är lätt att göra när man är ny i en ras eller som jägare. Vi tror det är viktigt att tänka självständigt. 
 Om du vill veta mer, diskutera rasen, jakten eller andra frågor kontakta oss gärna!
Foto av Bjärnhults Gård

 


 
 
2024 © Sippolas kennel